понеделник, 12 септември 2011 г.

Завистта, най-голямата българска добродетел

http://www.blife.bg
Автор: Foxy



В енциклопедиите пише, че завистта е емоция, която изразява вътрешна злоба, предизвикана от успехите, радостта, задоволството и благополучието на други хора. Тя е свързана с желанието или да притежаваш това, което другите имат или да желаеш те да го загубят. Завистта e посочена от Римокатолическата църква като един от седемте смъртни гряха, а Аристотел я дефинира като "мъка, причинена от благосъстоянието на други".

В основата на темите в сайт като BLife са родния шоубизнес, елитният спорт и политиката. И това е естествено, защото там са идолите, там са парите, там е славата, там са най-влиятелните, най-успелите, най-доказалите се... но и най-мразените българи. Известните българи по нищо не се различават от тези в античността. За 3000 години документирана човешка еволюция се доказа, че най-важното нещо за мъжете е властта и силата, а за жените - красотата. Всичко друго остава на заден план.


Най-голямата война в античността (Троянската) е заради жена. Ама не каква да е, а хубавата Елена. И е водена от мъже, много силни мъже, с огромно его, водени от най-силните войни тогава - Ахил и Хектор. Елена е била кралица в Гърция, става такава и в Троя, но войната е за пустата и хубост, която остава цел №1 за жените дори 3000 години след нея. Ахил и Хектор не са искали Елена за себе си, но са се избили заради това, че някой си там принц Парис от Троя решил да чука хубавото Ленче, а не гръцката кралица Елена. И са му завиждали, много при това, щом се е стигнало до война.


По нашите географски ширини завистта се превръща в болестно състояние. През последните 20 години по света успяха малцина българи, сред които се открояват Стоичков и Бербатов. А за последните 50 също се броят на пръстите на ръцете..... главно оперните ни певци, тук там някой спортист и толкоз.
За тези години обаче едно нещо остава константа - никой в България не е мразен повече от тях, истински успелите! Колкото си по-успял, толкова си по-мразен и повече ти завиждат, а зависта мотивира такива като Ицо и Бербо да се доказват всеки ден. Никой тук не се вълнува колко отличия и постижения имат.

Стоичков и Бербатов спечелиха хиляди битки по света, но загубиха една - тази със завистта! Футболистчетата, които потичваха покрай тях ги мразят най-много. Мразят ги заради славата, парите, колите, жените и най-накрая за спортни постижения. Така е в България, това е реда на омраза при нас, но такъв е бил той и преди 3000 години.

Тези обаче, които нямаха възможността да станат световни звезди искаха да се закрепят поне в България. Нашите артисти и естрадни изпълнители примерно, много обичат да споделят как сами са успели, но истината е, че системата ги финансираше. Отъркаха се у силните на деня, а те усетиха силата на създаването на идоли преди 50-ина години. Така властта издигна в култ своите чада от театъра, киното и естрадата, но това не им стигаше. Те си искаха славата, а тя идва със спечелени конкурси, фестивали и награди, награди без край. За целта властта им направи "Златен орфей", "Златна ракла" и т.н. Всичко това за да изпъкнат любимците им над обикновените труженици. И за какво? - за да има кой да им завижда и на тях. Какво остана от тези звездици за поколенията? Един гениален Георги Парцалев. Днес децата ще го знаят с envy_400това, че бил гей, защото друго не пишат за него. Калоянчев го знаят като пръв приятел на Тодор Живков, а като четем светската ни преса излиза, че Татяна Лолова и Стоянка Мутафова всеки ден са правили постановки само за ЦК на БКП. Ама това е то следствието от отъркването у властта.

Някъде преди 20 години заедно с промените, на сцената излязоха нови кандидати за слава. Изведнъж свободната преса се наводни с фотоси на хубави девойки, които престижно се наричаха манекенки и фотомодели, но реално си бяха леки жени търсещи партия с влиятелни и задължетелно състоятелни мъже. Вярно, това са хубави жени и неизбежно завистта към персоните им ескалира, защото всяка девойка искаше да е като тях. Като прибавим и факта, че бяха атакувани от новите богаташи, политици, спортисти и всякакви господинчовци за един ден, самочувствието им хвръкна в небесата. Умираха си от кеф, че са известни, ухажвани и най-вече, че са заели златната ниша на естрадните изпълнители и актрисите. А последните какво мислите, че правеха? Стискаха зъби и злобееха естествено. И защо? Ами, защото примерно най-успяла наша манекенка тогава Даниела Серданова, се вреди при златна мина като подписалия за милиони долари с "Валенсия" бивш футболист на ЦСКА Любослав Пенев. Това, като че ли бе сигнал за всякакви манекенки и миски, спечелили нейзнайни конкурси да последват примера и.

Додоха и времената на мутрите, а същите девойки се пуснаха и там. А дали им завиждаха за професионални успехи? - не разбира се. Правеха го, защото тези мадами се вредиха заради своята красота и за някои от тях дори се поведоха гангстерски войни. Пример е тази, между Косьо "Самоковеца" и братя Маргини заради Цеци Красимирова. Точно като онези войни преди 3000 години, пак заради хубави жени. А какво е постигнала "Куршумената" Цеци в професионален план?  Нищо!

  В последните 10 години пък манекенките и моделите потънаха в забвение, защото бяха изместени от..... поп-фолк певиците. Славното време на Жени Калканджиева, Цеци Красимирова, Наталия Гуркова и сие остана в 90-те. Сега бе тяхното време да завиждат, при това много и имаше защо. В чагата през 90-те копираха буквално модела на естрадата с конкурси и концерти в зали, читалища и кина, но се финансираха сами. А как го правеха? - дълга история. Точно като естрадата и киното те си раздаваха награди, правеха церемонии и се хвалеха във ведомствената преса. Обаче имаше проблем, голям проблем, никой не им завиждаше. Те си оставаха част от ъндърграунда където ги слушаха, но не ги виждаха..... докато през новия век не се появи ТВ Планета. И въпреки, че чалгарките бяха много хубави жени, които ежедневно се хвалеха колко са талантливи, пеещи, можещи и знещи, в един момент всяка прибегна до скалпела и до най-популярната и доказала своята ефективност програма за отслабване наречена "Фотошоп". След тази намеса, те станаха новите звезди на 7_400_21България и естествено най-мразени от всички. Днес почти всяка девойка мечтае да стане поп-фолк певица. Ама нещо не ги вълнува пеенето, а само това как ще изглеждат перфектно на екран, та да им завидят всички. И какво стана в крайна сметка с пеенето и музиката, с наградите и статуетките, с признанието и славата? Ами всичко това остана на заден план и новите чалгарки се превърнаха в пеещи на плейбек манекенки. И кога започна всичко това? Според мен през април 2002 година, с излизането на клипа "Залеза и зората" на Камелия. Той просто извади очите на публиката и показа ефекта на силикона за добрата визия и перфектно монтираното видео. Днес всяка нова поп-фолк певица първо прави това, което Камелия направи през пролетта на 2002 година, а после мисли за пеене и музика. Само, че от всяка дърво свирка не става. За да успеят, за да се почувстват важни, известни и най-после да им завидят, новите звездици са способни на всичко, дори да нарушат другите 6 смъртни гряха.

Няма коментари:

Публикуване на коментар